Vrijwilligers

Waarom zou u vrijwilliger worden bij de stichting?

Een plotselinge hartstilstand is een veel voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Meer dan 15.000 Nederlanders worden per jaar overvallen door een plotselinge hartstilstand. Gemiddeld overleeft slechts 10 procent van deze mensen. De belangrijkste reden voor dit lage overlevingspercentage is het feit dat de reanimatie te laat start.

Een ambulance die uitrijdt vanaf een 112-melding is gemiddeld 10 tot 15 minuten onderweg. Een succesvolle reanimatie moet binnen 6 minuten starten na het optreden van de plotselinge hartstilstand. Met behulp van een AED-netwerk kan de hulpverlening op gang komen. Zo wordt de overlevingskans groter.

Wat houdt het in, vrijwilliger zijn voor het AED-netwerk? De stichting Polderhart draagt o.a. zorg voor de inzet van AED's en vrijwilligers op buurtniveau. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (samenwerkingsverband van onder andere politie, brandweer en gemeenten) heeft in deze regio het AED-alarmeringssysteem "HartslagNu" ingevoerd. Hiermee kunnen alarmerings-smsjes verstuurt worden door de 112-centrale.

Bij een 112-melding voor een hartstilstand wordt dan niet alleen direct de ambulance ingezet, maar via een SMS-bericht, worden aangemelde vrijwilligers gealarmeerd en starten binnen 6 minuten de reanimatie of brengen de dichtstbijzijnde AED.

Vrijwilligers moeten over een geldig Reanimatie certificaat beschikken. Heeft u dat nog niet dan kunt u eerst een cursusavond volgen. Stichting Polderhart verzorgt deze cursus. Eigen bijdrage is: € 15,00 pp.

Wilt u een cursus volgen?

Stuur een e-mail naar info@polderhart.com en u ontvangt informatie.

Indien u al vanwege werk of anders al bent opgeleid tot AED bediener kunt u zich natuurlijk ook aanmelden bij het alarmeringssysteem HartslagNu.